Doar camila rezista la soare”


Bannere colaboratori

PVC-ul extrudat

Privind in jur putem realiza ca epoca moderna este una a materialelor plastice si compozite. Fie ca ne simtim confortabil sau nu, plasticul isi face aparitia in tot mai multe domenii, inlocuind materialele clasice si asta datorita bunei rezistente in timp a caracteristicilor de baza, prelucrarii usoare si mai ales costurilor reduse de achizitie. Urmand aceasta tendinta modernista si ralizarea de ferestre si usi din profile de PVC este o solutie usor acceptata de piata ce se impune tot mai mult si in Romania. Fata de celelalte sisteme de tamplarie, PVC-ul asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant. Deasemenea, PVC-ul alb are cel mai redus cost de achizitie comparativ cu celelalte sisteme de tamplarie. In cazul in care in ecuatia achizitiei intervine si culoarea, situatia se complica putin. Un cost redus se poate obtine si pentru PVC color, daca culoarea se obtine prin vopsirea cu pistol sub presiune. Rezultatul obtinut este insa putin rezistent in timp, se zgarie usor si de aceea nu este prea folosit in practica. Exista si varianta obtinerii culorii prin infoliere cu o folie foarte rezistenta la actiunea factorilor mecanici si de mediu, in culori vii sau imitatii de esente de lemn (stejar, stejar auriu, mahon, fag, artar, pin, etc.) dar produsul obtinut are un cost destul de ridicat (+cca.20% fata de profilul alb).

Un indicator important este si cel al numarului de camere al profilelor de PVC. Minimul acceptat de piata este de 3 camere care este si cel mai des intalnit. Exista si variante cu 4, 5 sau chiar 6, 7 camere, care datorita camerelor suplimentare asigura o izolare termica sporita in conditiile unui pret putin mai mare. Numarul de camere este important doar luat in considerare simultan cu latimea profilelor. O practica imorala dar foarte des intalnita este transformarea profilelor de 3 camere in 4 sau 5 camere doar prin intermediul unei membrane plastice suplimentare in interiorul camerei exterioare si/sau celei interioare. Pentru a nu va lasa pacaliti cereti vanzatorului sa va asigure in scris de coeficientul de izolare termica al tamplariei comericalizate, singurul indicator in masura sa stabileasca gradul de izolare termica al profilelor folosite.

Foarte importanata este si grosimea peretilor profilelor de PVC. Pentru obtinerea unui coeficient rezonabil, aceasta ar trebui sa fie de cel putin 2.8 mm.( aceasta grosime a peretelui exterior al profilului definind includerea tamplariei in categoria A de profile !). Pentru ca pretul profilelor depinde de cantitatea si calitatea de granule de PVC folosite, utilizarea de stabilizatori de culoare Cd-Zn in loc de Pb. in realizarea lor, este evident ca un profil ieftin poate fi obtinut in condtitiile unor pereti mai subtiri sau al unor profile mai inguste, utilizarea in procesul de productie al stabilizatorilor cancerigeni pe baza de Pb., etc. Aceste reduceri si substituiri de materie prima se vor transfera direct asupra izolarii si calitatii asigurate de tamplaria dumneavoastra. Un element important in obtinerea unei tamplarii de PVC durabile si cu o exploatare usoara este folosirea unei feronerii de calitate si mai ales de obligativitatea armarii interioare cu otel zincat cu o grosime de minim 1.5 mm. Daca in privinta profilelor, rabatul la calitate nu are implicatii deosebit de grave, o feronerie de proasta calitate va va produce dureri de cap inutile, lipsa armaturii se va concretiza in curbarea in timp a ramelor si crapaturi in peretii din jurul tamplariei, iar o armatura nezincata va provoca pete de rugina pe profilele de tamplarie.